Behind the scenes på en fotoshoot.

Hemma hos Karin Östenstaf träffas vi 3 fotografer, 5 modeller och makeupartist.
Karin som är hairstylist, har plockat ihop kläder och accesoarer, och gjorde frisyrer för att kunna göra en  fotografering av 20 - 60 tals modeller. Jag filmade mest för att göra denna behind the scenes film, om hur det går till att göra en fotosession on location. Jag han med en del fotograferande med. Mest blev det bilder på Moa som hade 40-talsfrisyr. Spännande med häst ute i regnet och även inne i stallet. Tack alla för en superkul dag. Härligt att se proffs som jobbar. Både med hår, smink och fotografering.

Morfars lilla solstråle kom på besök

En härlig höstdag hemma på tomten. Lilla Alwins första möte med höstlöven. Han har blivit  5 månader redan. Tiden går så fort.

Porträttfoto av frisyrer från olika årtionden
Hår Karin Östenstaf, makeup Neta Kalnina

Intressant att testa med endast en blixt och en LEDpanel fastljus för att ljussätta.

Modell 20 tal Madelene Helin.

Modell 40 tal: Moa Morrison Sevefjord

Hår smink & porträttfoto

Haisrstylist, makeup artist, modeller och fotografer träffas hos värdparet Karin och Bosse Östenstaf på deras gård i Tierp. Karin som är hairstylist ville skapa olika frisyrer från 20 - 60 talet. Tillsamans skapade vi magi och hade väldigt kul. Här är en liten teaser inför filmen som kommer inom kort.

Återblick till Taigaskogen i Östra Filnland

I början av juni i år besökte jag Östra Finland igen. En sen vår i norr gjorde att Björnar väntade ut den meterhöga snön. brunsten försenades, och jag fick uppleva spännande möten mellan olika individer. Musiken är hämtad från konsertern Livsbilder,  skriven och framförd av Patrik Nystrand. Stort tack Patrik. Film, ljud & redigering har jag själv gjort. Alla djur är helt vilda, och vandrar över stora områden.

Fin höst i Kungsängen

Man behöver inte åk så långt för att fotografera. Närområdet bjuder på fina miljöer

Tranor och gäss samlas inför flytten söderut.

Sista september är jag på plats innan gryningen kl 05:30 i Hjälstaviken.
Redan i mörkret hörs tusentals gäss. Det ljusnar sakta och tranorna lämnar sin sovplats för att leta föda. Än dröjer det någon vecka innan de flyttar söderut.
En havsörn dyker upp, och tusentals gäss startar på en gång. Det är tryggare i stora flockar i luften.
Solen går upp över skogen och tänder en ny dag.

 

Klicka på bilderna.

Jag ser 60 dovhjortar på en gång.

En måndag kväll i september går jag ut till fälten där hjortar brukar hålla till. Redan när jag kommer fram ser jag ett antal små och stora hjortar. De små kiden springer som tokar fram o tillbaka för att träna snabbhet och styrka. Kvällssolen lyser rakt på skogspartiet och vinden blåser mot mig.
Med mitt 100-400 zoomobjektiv, ocjh systemkameran med en croppfaktor på x2 får jag 800mm brännvidd. Med inbyggd extender blir det hela 1600 mm. På 600 meters håll filmar jag dessa vilda hjortar. Helt ok kvalitet på så långt håll. Efter några timmar kommer fler grupper fram och jag ser över 60 st Dovhjortar på en gång. 

Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet...

Kamerans mikrofonförstärkare klarar inte att spela in lika bra som en extern ljudinspelare. Jag fastnade för denna Linear pcm recorder DR-600 mkII från Tascam. Den ger en brusfri inspelning, framför allt ihop med Rödes shotgun NTG4. Inspelaren ger 48 v Phantomspänning till miken, och har 2 XLR ingångar och en stereoingång. Man skickar ett bra ljud till kameran, och spelar samtidigt in direkt på SDHC kort i ljudinspelaren. En Slate-ton spelas in för senare synkning av ljudet i redigeringen.
Den kan matas med en powerbank USB ca 4 timmar, och har 2 timmars backup via 4 AA batterier. Det går utmärkt att spela in miljöljud stand alone på ett stativ, eller ihop med kameran monterad på blixtskofästet.

Klockan 05.00, fågelskådning med båt.

Vi är 3 fotografer som följer Birdphotosweden ut i mälaren för att locka fiskgjuse och havsörn. Det blir en fin morgon, solen går upp och det blåser måttligt. Den mäktiga havsörnen kommer in ganska lågt, glider ner och fångar en braxen. 
Flera fiskgjusar kommer och cirkulerar över båten. De dyker en efter en ner och fångar fisk. Mäktigt att se på så nära håll.

Brunstperioden för rådjur börjar i juli aug

Början av augusti, sitter i ett jakttorn, och njuter av sommaren mitt på em. Plötsligt kommer ett rådjurspar rakt emot mig, går förbi på bara några meter, och hinden börjar springa i cirklar. Ett säkert tecken att något är på gång. Visst, det som nästan aldrig skådas sker framför mina ögon.

En dag i Taigaskogen

Det är skönt med en mulen dag, då kan man redigera filmer... Här är en berättelse om livet i den Finska Taigan vid Ryska gränsen.

Roddar o balla brudar.

Den 1 juli samlades vi ett glatt gäng hos Karin och Bosse Östenstaf i Tierp. I strålande sol på deras stora gård var vi 3 fotografer som fotade 50-tals stuk med fina roddarbilar och fräcka brudar. Johan Selisfoto Selhammer, Gunnar Strand och jag själv. Många klädbyten blev det. Hår och smink på alla modeller fixade Karin själv. Otroligt proffsigt. En hellyckad dag, tillochmed ett flygplan fixades fram. Modeller: Baiba Åkerlind, Madelene Helin, Natalie Karlsson, Frida Östenstaf, Jenny söderlund.

Nya kameran Panasonic Lumix GX8 levererar.

Min nya spegellösa kamera leverrar fina bilder och filmer. Den är lätt, fokuserar väldigt bra även vid filmning. Att filma en stor björn som kommer mot mig mellan träd är inte lätt att fokusera manuellt. Men followfocus fungerar otroligt bra. Björnen är i fokus hela tiden fast den kommer mellan flera trädstammar.

Ger mig ut med svärsonen Filip och kompisen Adam, Träning, varmt...

Jag följer med Filip Rosenqvist och Adam Lagerstedt ut på träningsbanan. Det är helt nytt för mig, och jag springer som en tok efter vinklar och kurvor... Det var igår söndag, när solen gassade och värsta värmen slog till. Mycket vatten gick det åt. Duktiga grabbar på hojarna. De drog järnet både på öppen bana och bland träd och buskar. Vi avslutade med skogsbanan. Spännande utmaningar att fokusera och kolla slutartider. Det blir nog bättre nästa gång, men jäla kul var det.

Det gick bättre med filmningen, men svårt med snabba svängar hela tiden. Provade min jibkran men svårt att kolla displayen i solljuset... En del fina klipp blev det i alla fall.

En större hackspett mata sina ungar.

Jag hittar boet eftersom ungarna skriker oavbrutet. Lite dumt att det är så, rovdjur har ju ingen svårighet att hitta dem heller. Nåväl, jag monterar upp kameran med stora telegluggen, och gömmer mig en bit ifrån. Med telefonen kan jag fjärrstyra kameran, och trycker igång filmningen när spetten kommer. Häpp...

Söndagskväll i Rovdjurslandet

Det är en ynnest att sitta i ett gömsle, och få se ett ömt björnpar som busar runt i skogsbrynet. Man blir aldeles varm i kroppen. Den lilla björnfamiljen strosar förbi bakom sjökanten. Lilla bruna hanen, blir förbannad på ett gäng måsar som plötsligt slår sig ner. Han ser riktigt sur ut, och jagar bort dem. Sen kan han sitta i lugn och ro och käka videknoppar. Stora hanen Brutus kommer förbi, rusar in i skogen på jakt efter honor. Men, även brutalt stora Brutus är skygg för manniskor. Han flyr i panik för något som stör. Det känns tryggt att även han är rädd, när man sitter i ett trång litet gömsle... 
Det här var 1-4 juini i år, och vi hade 0-3 gr i gömslet varje natt. Vad gör man inte för konsten...
Vill du hänga med? kontakta: Rovdjursland.se

Det är alltid spännande med interaktioner.

I Rovdjursland är de olika björnarna alltid på vakt. Honan lämnar sina ungar, men vänder genast när fara hotar. En annan björn dyker upp. Det visar sig vara en hane, men även han vädrar och drar sig undan. Den väldige Brutus dyker upp i skogsbrynet. Bättre fly än illa fäkta, tycker den andra hanen. I vild galopp jagas rivalen bort. Honan tröstar sina små, faran är över för denna gång.

Föredrag om hur man filmar med  systemkameran.
1 juni 2017 reser jag till Östra Finland igen. Dels för att filma rovdjur, men också för att hålla föredrag om hur man filmar med sin systemkamera. Magnus Fredriksson, Rovdjursland, informerar om gömslen och ger fototips, och sedan håller jag ett en timmes föredrag med tips o trix vid filmning.
Här är en kort film från 1,5 timmes workshop på lodgen i den Finsk/Ryska taigan.

Upplandsbro fotoklubb har haft en kurs i porträttfoto.
Det var mycket lärorikt. Bland annat att fota "Rembrandljus" i fullt dagsljus. Se till att ni får mörk bakgrund och lägg till en svag blixt. Ok, hur då? Jo, sätt tiden till 1/125, iso 100, och fota med högre och högre bländartal tills det blir helt svart! Läg sen till en svag blixt i rätt vinkel för att få "triangeln" på näsans skuggsida. Ja jäla vad bra det blev

Vid en av de nya gömslena vid östra sjön, kommer en järv på håll. Till min lycka kommer han ända fram till gömslet, och klättrar upp i ett träd. Jag har aldrig sett det förut, och är rätt nöjd.

Jag åkte för 7:e gången till Wild Brown Bear i Östra Finnland, för att filma björn. Brutus, som är den största björnen i området, kommer fram ur skogen som en koloss. Brutalt stor lufsar han förbi gömslet bara 5 meter från gluggen. Tyvärr hann jag inte flytta kameran, men filmade handhållet med lilla handkameran när han ställer sig upp. Han kliar sig och markerar sin doft. Magnus som sitter bredvid får ett träd mitt i vägen, men jag får en fullträff. 

Vårens kastanjblomning är praktfull. Flera stora kastanjer finns på gården.
Jag ser från sovrumsfönstret att en kaja flyger fram och tillbaka. Den har sitt bo i en lind. Jag smyger fram med kameran, men den är oerhört vaksam. Den vågar sig inte fram.
Jag får hämta mitt lilla portabla gömsle. Tålamod och väntan...Jag sitter där nästan 2 timmar innan den vågar sig fram igen. Hon kollar noga från grenarna att kusten är klar. Jag lyckas till sist få några klipp på den flitiga honan. In med mat, ut med skräp... 

Fullmånen visar sig inte så ofta, så det gäller att passa på.
Man får flytta på sig fort för att hinna få med några motiv med månen som bakgrund.  

Testar min nybyggda lilla kamerakran till Gopro-kameran på Ekorrar vid Råstasjön.
Efter lite tålamod fick jag kameran riktigt nära. På 50 cm håll funkar den vidvinkliga aktionkameran riktigt bra på små djur. Riktmiken längst ut på bommen, spelar in även låga ljud.
Med iPhone fjärrstyr jag den lilla kameran. Livebilden skickas via Wifi till telefonen. Byta zoomläge, start o stopp av filmning, byte till bildtagning. Perfekt om man vill vara på avstånd och inte störa.

Och här är själva filmen. Festligt med koltrasten och ekorren samtidigt.

Härliga glada mäniskor som spelade och sjöng.
Hon spelade tvättbräda.
Gillar det fina puffskyddet på miken. 
Garranterat ingen jullmusik...

Var med syrran i Stockholm för att testa Streetfoto. Väldigt roligt att vara 2 fotografer på stan. Svårt att hitta bra bakgrunder, men den glada spelmannen funkar fint i närbild tycker jag. En paus på Fotografiska gav inspiration... Lär bli flera turer till stan.

Med kamouflage kläder kommer man väldigt nära vilda djur. En kväll i augusti smyger jag med mitt stativ till skogsbrynet för att leta efter kronhjort. Jag filmar mig själv med goprokamera på stativet, och får uppleva en närkontakt med en Kronhjortshind.
Med greenscreen och fotolampor hemma i köket, kan man ha väldigt kul.
Det hela är lite nördigt, men det bjuder jag på...

Petter Rybäck och jag sitter i ett gömsle och väntar på djur.
Plötsligt händer det...

Tack Petter för fin bild!

Här kan du rösta på min film om du vill. Du har på dig till Söndag att rösta.

Till röstningen:

 

Det är dags igen för tittarfilmstävling.
På torsdagen den 30 oktober startar programmet igen. Min film "möte mellan järv och björn" är bidrag nr 3. Efter programmet kan man på mittinaturens hemsida rösta ända till på söndag. Då utses en finalist. Efter alla program blir det final med alla vinnarbidragen. Jag är naturligtvis tacksam för din röst. 

Tidig morgon vid Hjälstaviken. Solen går upp, en svan flyger förbi månen, enorma mängder gäss drar mot varmare breddgrader. En storskarv går in för landning.

Jag är stolt WWF fadder. Låt den lilla elefantungen få växa upp och leva ett långt liv.
Tyvärr ser det väldigt mörkt ut. Rika kineser önskar, och har råd med, dyra elfenbens skulpturer. Och, de är MÅNGA. Det här är mina egna bilder från Serengeti, Tanzania.

Hoppas våra barn får uppleva detta. Gå i fred...

Det är för mig 6:e gången jag åker hit till Östra Finland. Det blir säkert flera gånger. Min egen upplevelse av mötet med vilda djur i deras egen miljö, är väldigt stark. Jag vill med mina bilder och filmer vara en ambassadör för naturen. Alla vilda djur är skygga för människor, och det är inte farligt att gå i skog och mark.

Här är lite bilder från Vildmarken. Det finns även ett gömsle för fåglar nära lodgen. Där kommer ekorrar och fåglar väldigt nära:

Mina anteckningar från 5:ans gömsle fredag kväll:

18:30 första björnen. 19:00 kommer andra björnen, straxt därefter en järv.
19:45 björn igen runt 1:an, tjejerna fick nog kanonbilder: -)
20:00 björn går förbi oss åt vänster.
21:00 björn kommer igen framför oss. För mörkt att filma, men vi ser och njuter...

Alla sover över i gömslena. Vi ligger och lyssnar på alla ljud i den annars knäpptysta myren. Inte ens flygplan hörs, vi är bara en kilometer från den Ryska gränsen.

Kl 04:45 vibrerar telefonen för väckning. En kopp varmt kaffe, gryningen börjar, en korp sätter sig i en torr trädgren i siluett mot den gråa himlen. Ett stilla regn, en knipa som putsar sig, dyker, simmar runt. Det finns mycket att se. Man sitter och tänker på ingenting och bara tar in naturen. 

En järv kommer fram vid berget. De är väldigt sällsynta. Det finns bara ca 150 st i hela Finland. Filmar en mås medan jag väntar på djur, då ser jag en skugga i vattnet...

Väl framme på lodgen, packar vi snabbt prylarna som skall med till gömslena, äter en stadig middag och går gemensamt ut till taigaskogen och den lilla sjön där gömslena finns. Kl 17 har vi fått i ordning alla kameror, stativhuvuden, mikar mm för att fota och filma i vildmarken.
Telefonen är givetvis på ljudlöst, och vi sms:ar varandra och tipsar om djurens rörelser.
Så här såg en del ut:


 

Vi är 10 st fotografer som sammanstrålar i Helsingfors. Vi kommer från olika delar av Sverige, och tar plats på flyget till Kajaani, som ligger i höjd med Skellefteå. Där väntar en minibuss för vidare transport till Wild Brown Bear, rakt österut vid Ryska gränsen. Bosse Kristiansson med fru Ann-Marie, kör bil från Vålådalen över Haparanda, för att hålla föredrag om de stora rovdjuren. Bosse har 25 års erfarenhet av vilda björnar, och berättar även om hur naturfilmning går till. Filmer för BBC och SVT, 50 resor till Svalbard mm. har gett honom enorm erfarenhet av naturfilmning. Mycket inspirerande för oss alla, då temat för resan var "Film the beast". För min del har filmningen tagit överhanden. Men sista kvällen bestämmer jag mig för att bara fota. Vilka fina bilder det blev.

Björnbiten.

Har man suttit i ett gömsle och fått se en björn på riktigt nära håll, blir man "björnbiten" Det är som ett gift. Den enorma naturupplevelsen att sitta still, höra korparnas urskogsläten, spana, vänta, och till sist plötsligt se en björn, som kommer helt ljudlöst, är fantastisk.

Mer om resan kommer inom kort.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter