TANZANIA

Min resa på safari,till Serengeti  Jag såg alla djur på nära håll.

Ett fantastiskt äventyr med unika möjligheter till fotografering.

Serengeti shall never die.

Från min senaste resa:

Safarijeep.

Vi åker sakta fram, står upp och känner dofterna. Fartvinden svalkar och vi spanar efter lejon. 

I november följer vi den stora migrationen av gnuer och zebror som kommer från MasajMara i Kenya. Det är ca 1,5 miljoner djur som drar över savannen för att beta friskt och grönt gräs nu när regnperioden startar.

Guiderna

Guiderna har stor kunskap och lång utbildning om de afrikanska djuren och deras beteende. Vi spanar också, men de ser djuren långt före oss. Vi får veta massor om varje djur vi ser. Med motorn avstängd berättar han vad varje djur har för speciella egenskaper, och vi fotar och njuter av allt i lugn och ro.

Boendet.

Vi bor på olika ställen varje natt.  All packning har vi i jeeparna så vi slipper åka tillbaks på kvällen. Även frukost- och lunchboxar har vi med oss för att kunna fota så mycket som möjligt på dagarna. En del lodger är tjusiga, och en del är lite enklare.

Här bor vi på NongoroNgorokraterns kant.

Tältläger.

Det bästa boendet och upplevelsen får vi i KatiKati.

Där bor vi i 2-mannatält med riktiga sängar, vattentoalett, dusch och handfat. Det finns inga stängsel runt lägret, och vi hör både hyenor yla och lejon ropa hela natten.  Lite svårt att somna...

Måltider.

Här äter vi i mat tältet. Perfekt service och jättegod mat. Mitt på savannen finns ju ingen el, men tälten har solceller och ett elverk som körs på kvällen gör så vi kan ladda kamerabatterier och datorer...

På kvällen när det är mörkt ser vi glimmande ögon överallt, när vi lyser åt sidorna på väg till sovtätlen. förmodligen hyenor.

Frukost.

Vi går upp tidigt och äter frukost kl 05.30 

Omelett, bacon, pankakor och kaffe smakar ljuvligt.

Klockan 06.00 åker vi iväg mot nya mål för att fånga morgonljuset.

Det är en enormt härlig känsla att i mörkret åka mot soluppgången. Vi hör hyenor, känner dofterna av savannen och känner den friska lite kyliga vinden mot ansiktet.

Lejonungar.

Vi kommer fram till en liten bäck och får se dessa bedårande små lejonungar som ligger helt öppet bredvid vägen. Vi ser honan komma smygande mot oss och hon springer över till andra sidan vägen. Nu är vi mellan hona och ungar... Vi tittar bakom ryggen, jodå hon ligger kvar... Detta är en fantstisk upplevelse. Vi har honans förtroende, och kan fota och filma i lugn och ro. Vi står upp med taket uppfällt och njuter.

Lejonkungen.

En bit bort ligger Simba, Lejonkungen, på sin klippa.Vi åker runt för att få bilder framifrån men jepen fastnar i en lergrop. hm, skall vi gå ut och putta på? Nja, kanske inte, för honan med ungar ligger någonstans i närheten. Guiden lyckas få loss bilen, men fönster och hela sidorna är helt leriga. Nåja, vi får fantastiska bilder på Simba. Vi passar på att äta lunch i bilen.

Lejonparet.

Jag har med mig en HD filmkamera, och filmar ett lejonpar på bara 5-6 meters håll. Det är helt magiskt att stå helt öppet precis bredvid 2 vilda lejon.

Elefanter.

Vi stannar och ser en elefanthjord på långt håll. Dom kommer mot oss, och går förbi vår jeep. Jösses vad stora dom är. Helt lungt går dom över vägen och bort mot horisonten.

Här sitter vi på en Masajfilt mittt i lejonsnåren, och äter vår lunch. Guiderna spanar efter rovdjur. Det känns tryggt.
Geparden, världens snabbaste djur.