Björn i fantastiskt ljus

Jag åker på min andra resa till Finland för att fota björn. Kanske får vi se varg, järv och havsörn?

Efter middag kl 16 går vi ut till gömslena som ligger 700 meter från Lodgen. Vi sätter oss tillrätta, ställer upp alla prylar, sätter fast kameror och tar några provbilder för att kolla inställningarna. Det börjar regna, vi sitter och väntar, spanar efter rörelser i skogen.

Plötsligt, skingras molnen i väster, och solen tittar fram. En regnbåge med tunga mörkgrå moln ger ett tak över skogen, men träden och myren är solbelysta. Vad händer då? En björn kommer från höger, går mot vänster i ett fantastiskt ljus. Jag filmar och Magnus, min gömslekamrat fotar. Det mjuka ljuset belyser fonden av gamla träd, reflekteras av isen framför björnarna och lättar upp skuggorna under djuren. Helt otroliga bilder. Björnen ställer sig upp och kliar ryggen mot ett träd. Kör en helt otrolig discodans med alla de rätta rörelserna. Ser ut som han tvättar håret, håller för ögonen och släpper loss. Otroligt häftigt filmklipp. Han går vidare och ser sig om då och då.

Det kommer en till björn, som också ställer sig upp och skakar några granar ordentligt. Dom har koll på varandra och utmanar varandra på håll. Björnhannar brukar knäcka stora träd så det ekar i hela skogen för att visa vem som är starkast. Den stora gör lustiga ljud med läpparna för att tala om att han är herre på täppan... Vi följer dem i ett strålande kvällsljus. Vi fick björn exakt de tio minuter som solen var framme.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln