Björnsafari i östra Finland

Nu äntligen har det lossnat. Första dagarna blev det inga bra bilder i dagsljus. Men vi såg en björnhona med 2 ungar, och en hona med 3 ungar.I mörkret hörde vi lo, Varg yla, och björnungarna gnabbas utanför gömslet. Häftigt att ligga i sovsäcken och uppleva detta. 

Rapport från fredag kväll:
Vi går från parkeringen in i ingemansland 300 m från ryska gränsen. Det klafsar av vatten vid varje steg vi tar. Myren breder ut sig med torrfuror och röda låga buskar. Gula höstlöv på träden i fonden. Nästan framme vid gömslena hör vi korparna som ramar in stämningen med en spännande ljudkuliss. Fort in i gömslet, montera fast kamerorna och tyst spana efter djur. Efter en kvart kommer en björn ut från skogen. Hennes ljusa päls strålar som en kontur runt kroppen. De röda buskarna ramar in scenen. Hon ställer sig upp, lutar mot ett träd och kollar fram på var sin sida om trädet. Ett magiskt möte med rovdjurens drottning. Lite senare kommer en ljus varg smygande. Alfahonan ställer sig och kollar in björnen.
En havsörn sitter i en torrtall och ser ner på dem. Vi sitter och njuter av föreställningen. 
Vi sover över och hör björnar gå omkring. Häftig känsla att ligga i ingenmansland och lyssna på vinden, en och annan korp, och veta att både björn Järv och varg lufsar omkring utanför.
kl 20:00 kommer ett SMS: "2 björnar bakom ert gömsle, gå inte ut och pinka nu..."
Vi har pinklådor utanför dörren bakom en presenning...
Vi har det otroligt bra, mycket skratt, god mat, bastu, och fina naturupplevelser.

Läs även min berättelse på:  http://www.insidenature.se/deltagare-berattar/
 

 

loading...

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln